Bezoek de expositie

De expositie is gratis toegankelijk tijdens openingstijden van Podium Zuidhaege

Expositie cursisten Atelier Vaart NZ

Van 23 november 2023 t/m 11 februari 2024 presenteren beginnende, gevorderde en zeer gevorderde kunstenaars en cursisten van Atelier Vaart NZ hun werk in Podium Zuidhaege. Ontdek het veelzijdige werk dat geïnspireerd is door de Drentse periode van Vincent van Gogh. De expositie wordt donderdag 23 november om 19.30 uur geopend door kunstfotograaf Jaap de Jonge.

Van Goghs Drentse periode
In Drenthe wordt gevierd dat het 140 jaar is geleden dat Vincent van Gogh in Drenthe was met als aanjager de tentoonstelling ‘Op reis met Vincent – Van Gogh in Drenthe’ in het Drents Museum. In Van Goghs Drentse werk zien we zijn bekende grove penseelstreken nog niet. Het zijn vooral de sombere kleuren die zijn Drentse werk kenmerken. In Drenthe kwam hij tot het besef dat hij een kunstenaar was en dat wilde hij blijven. Een keerpunt in zijn carrière. Zonder de Drentse periode geen Franse periode waarin Vincent gaat werken in zijn eigen versie van het pointillisme met grove penseelstreken in verschillende kleuren.

Kruip in de huid van Van Gogh
Zeventien kunstenaars zijn in de huid van Vincent van Gogh gekropen om te ervaren wat het is om in de specifieke penseelstreken te schilderen. Eerst werden kleurproeven gemaakt om te zien wat de verschillende penseelstreken in verschillende kleuren teweegbrengen en hoe je schaduwen aanbrengt. Van specifiek Drentse onderwerpen (schapen, jeneverbessen, landschap) werden schetsen gemaakt om die vervolgens uit te werken tot een werkstuk in o.a. olieverf, gemengde techniek, collage, pastelkrijt. Het resultaat van het expressionistisch werken à la Van Gogh zijn Drentse kunstwerken met een Franse helderheid.

podium zuidhaege assen cursistien atelier vaart nz expositie
IMG 20231113 1925577222 1

De artiesten
Naast het hierboven genoemde werk wordt ook ander werk in diverse technieken geëxposeerd. Ontdek een mooi totaalbeeld van het werk van Lidwien de Boer, Mariet Keuning, Yvonne Charmes, Maniah Verhaagen, Loes Tieben, Hans Zijffers, Harma Hofman, Loes Kroonenberg, Wietske de Jong, Antonia Schurhoff, Gea van der Ploeg, Ella van ‘t Spijk, Aukje Kijf, Hilde van den Berg, Grietje Gils, Nanna Penning en Gert Boelkens.

Opening
De expositie wordt op donderdag 23 november om 19.30 uur officieel geopend. Iedereen is welkom om de opening bij te wonen. De expositie kan t/m 11 februari 2024 tijdens de openingstijden van Podium Zuidhaege gratis bezocht worden.

Tickets