Deel artikel

Heb je vragen na aanleiding van het lezen van het artikel? Neem contact met ons op!

Ontdek de magie van muzikale ontmoetingen met Podium Zuidhaeges artist-in-residence Patricia Swart

Patricia Swart is saxofonist, muziekdocent, klankkunstenaar en de nieuwste artist-in-residence bij Podium Zuidhaege! De rode draad in haar werk is het faciliteren van muzikale ontmoetingen en verbindingen tussen mensen. Ze doorbreekt barrières en opent de deuren naar de wereld van muziek op een toegankelijke en uiterst creatieve manier.

Muzikale interactie voor iedereen
“Ik word er niet blij van om in mijn eentje op een podium te staan, mijn kunstje te doen en daar applaus voor te krijgen. Ik vind het veel leuker om de passie voor muziek met mensen te delen,” vertelt Patricia. Patricia’s muzikale carrière begon op 7-jarige leeftijd met de blokfluit, die zij al snel verruilde voor de saxofoon. Deze passie leidde haar naar het ArtEZ conservatorium, en later naar de master New Audiences and Innovative Practice aan de Hanzehogeschool Groningen. Hier kwam haar innoverende project ConcenzorA tot leven. “Ik bouw sensorgestuurde instrumenten waarmee het publiek op een hele laagdrempelige manier kan meespelen met mijn concerten. Normaal gesproken moet je veel moeilijke dingen leren om een instrument te kunnen bespelen, en die barrières probeer ik weg te nemen. Ik introduceer mensen op een andere en creatieve manier aan muziek, om hen een mooie ervaring te bieden en onderdeel te maken van het verhaal dat we vertellen.”

Studio Z als groeiplaats voor talent
Als artist-in-residence bij Podium Zuidhaege zet Patricia een belangrijke stap in haar carrière. “Ik vind het heel tof dat ik de kans krijg om creatief onderzoek te doen, te experimenteren en verder te groeien als professional. Dat is wat Podium Zuidhaege natuurlijk ook doet: ze faciliteren groei op artistiek gebied. Je kunt er jouw instrument ontdekken, deze onder begeleiding van docenten leren kennen en uiteindelijk als volleerd muzikant op het podium in de Schalm staan. Die ontmoetingen en die ontwikkelingen die in dat proces plaatsvinden, probeer ik ook in mijn onderzoeksproject bij Podium Zuidhaege terug te laten komen.”

Nooit stilzitten
“Ik krijg ontzettend veel energie van de variatie en diversiteit in mijn werk,” vervolgt Patricia. “Als ik de rest van mijn leven nog maar één ding mocht doen, dan zou ik heel ongelukkig worden.” Naast haar werk aan projecten als ConcenzorA, is Patricia actief op diverse andere fronten binnen de muziekwereld. Ze is een toegewijde saxofoonleraar, zowel voor individuele leerlingen als voor een groep saxofonisten in een groot symfonieorkest. Ze schakelt moeiteloos tussen genres, speelt in musicals, brengt popliedjes ten gehore in kroegen en maakt deel uit van een fanfareorkest en een Pink Floyd tributeband. Alsof dat nog niet genoeg is, heeft ze ook nog een eigen folkband.

Een wereldwijde droom
Terwijl Patricia haar tijd doorbrengt als artist-in-residence en haar eigen projecten nastreeft, koestert ze de droom van een wereldtournee. “Ik wil over de hele wereld spelen, het liefst met mensen samen. Lekker muziek blijven maken en daarvan kunnen blijven leven, dat lijkt me echt te gek. Ik wil de wereld rond, maar ik wil geen uitvreter van de wereld zijn. Dus als ik de wereld kan zien door deze te verrijken met muziek, dan ben ik heel gelukkig.”

Onder de noemer Studio Z – productiehuis faciliteert Podium Zuidhaege plekken in eigen huis waar professionele kunstenaars aan een artistiek onderzoeksproject kunnen werken. Het resultaat bestaat uit presentaties in de vorm van onder andere voorstellingen, exposities en films. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe.

artist in residence Particia Swart

Andere artikelen

Misschien ook interessant

Expositie ‘Veranderend Landschap’ bij Podium Zuidhaege in samenwerking met Het Drentse Landschap, Drents Archief en Sake Elzinga

Van 23 mei tot 19 juli 2024 komt weer een bijzondere expositie naar Podium Zuidhaege. 'Veranderend Landschap' biedt een boeiende kijk op de dynamiek van ons geliefde Drentse landschap. De tentoonstelling is een samenwerking met het Drentse Landschap, Drents Archief en fotograaf Sake Elzinga. Op 23 mei wordt de expositie feestelijk geopend om 20:00 uur…
Meer zien

MOVEME! Festival voor Dans bij Podium Zuidhaege in Assen 24-26 mei 2024

Na twee succesvolle edities is het driedaagse festival MOVEME! terug bij Podium Zuidhaege. MOVEME! is hét showcasefestival voor dans in Assen waar dansers, makers, docenten, onderzoekers en liefhebbers van alle leeftijden samenkomen. Ontdek nieuw talent, leer over (inclusie) dans en geniet van voorstellingen en films die de kracht van dans belichten! De derde editie van…
Meer zien