Deel artikel

Heb je vragen na aanleiding van het lezen van het artikel? Neem contact met ons op!

Artist-in-residence Manuel Kiros Paolini: ”hoe verklein je de afstand tussen de kunstenaars en het publiek van Assen?”

Dat is wat Manuel Kiros Paolini, danser en choreograaf, gaat onderzoeken bij Podium Zuidhaege. Onder de noemer Studio Z – productiehuis faciliteert Podium Zuidhaege plekken in eigen huis waar professionele kunstenaars aan een artistiek onderzoeksproject kunnen werken. Het resultaat bestaat uit presentaties in de vorm van onder andere voorstellingen, exposities en films. Manuel start 26 januari met het onderzoek ”about creation and destruction: the ethics of performing arts and its impact on society”.

Het doel van het Manuel’s onderzoek is om theater te benaderen als een uitnodigende plek waar kunstenaars en publiek samenkomen om kennis uit te wisselen en elkaars gezichtspunt te verbreden. Hiermee wil hij de afstand tussen makers en het publiek van Assen verkleinen.

Theater om te verbinden
Manuel is de afgelopen tijd al druk bezig geweest met het vinden van manieren om theater te gebruiken als een middel om na te denken over de huidige maatschappij en een meer compassievolle versie ervan te verbeelden. Eén theaterstuk zal de wereld misschien niet veranderen, maar het kan wel invloed hebben op het geweten van mensen én hen uitnodigen om meer empathische manieren te vinden om meer in verbinding te staan met de wereld om hen heen.

Zijn ontwikkeling als sociaal geëngageerde maker zal voortgezet worden bij Podium Zuidhaege, waarbij hij als artist-in-residence gaat richten op twee belangrijke aspecten:

  • het verkennen van het concept co-existentie door middel van dans, tekst en muziek in samenwerking met interdisciplinaire gast kunstenaars.
  • Een serie dansworkshops (voor elk niveau) gebaseerd op de thema’s van het onderzoek, gevolgd door een open repetitie waarin het publiek kan zien wat er is gemaakt. De open repetitie sluit af met een nagesprek, zodat het publiek kan zien hoe een creatief proces werkt.

Presentatie
Op vrijdag 24 mei 2024 presenteert Manuel de resultaten van zijn onderzoek in een uitvoering tijdens het MOVEME! Festival bij Podium Zuidhaege. Zijn volledige show zal te zien zijn in december 2024.

67908217 10216740558161179 7904201629644095488 o 1

Biografie
Manuel groeide op in de conservatieve omgeving van Zuid-Italië. In die omstandigheden was dansen een soort daad van verzet, een manier om een eigen vrijheid te creëren als hij zich buiten de studio beperkt voelde. Naarmate hij ouder werd, verschoof het optreden geleidelijk naar het maken/choreograferen, als een manier om persoonlijke ervaringen te vertalen in verhalen die mogelijk universeel kunnen worden. Om op deze manier betekenis te geven aan de chaos van het leven.

Manuel studeerde in 2016 af aan de Codarts-Rotterdam Dansacademie na een stage bij CLub Guy&Roni en ging aan de slag als freelance danser voor choreografen en regisseurs als Maura Morales, Regina Van Berkel, Sjoerd Vreugdenhil en Alexandra Pirici. Met zijn eerste werk ‘Through the Valley’ won hij de Silbersee’s Spritzl Prijs. Hij is medeoprichter en huischoreograaf van Teddy’s Last Ride tot 2020 en ging door met het maken van werk met gezelschappen als Hendrik Aerts/Moon Producties, Nic Bruckman Projecten, Boost Productions en als zelfstandig maker. Naast het werk voor het professionele podium, creëerde Manuel ook educatieve en community-based projecten zoals: ‘Pluk de Dag’ voor Loods 13 (2018), ‘New Amped’ voor Gronings Vuur (2021) en ‘FIELDS’ voor Jeugd Dans Opleiding Fryslan (2023).

IMG 20190910 WA0006

Studio Z
Onder de noemer Studio Z – faciliteert Podium Zuidhaege plekken in eigen huis waar professionele kunstenaars aan een artistiek onderzoeksproject kunnen werken. Studio Z is een initiatief van Podium Zuidhaege en de provincie Drenthe.

Andere artikelen

Misschien ook interessant

Bij de Strot terug op vrijdag 5 juli met een Open Mic

'Bij de Strot' is het festival waar woordkunstenaars het podium betreden om ons te inspireren en ontroeren met spoken word, poëzie, dichtkunst, muziek, dans en visuals. De Line-Up is eindelijk bekend met onder andere beeldend kunstenaar Betül Sefika en singersongwriter band Mushroom Mosis. Het festival begint op vrijdag 5 juli 2024 om 19:00. Het thema…
Meer zien

Expositie ‘Veranderend Landschap’ bij Podium Zuidhaege in samenwerking met Het Drentse Landschap, Drents Archief en Sake Elzinga

Van 23 mei tot 19 juli 2024 komt weer een bijzondere expositie naar Podium Zuidhaege. 'Veranderend Landschap' biedt een boeiende kijk op de dynamiek van ons geliefde Drentse landschap. De tentoonstelling is een samenwerking met het Drentse Landschap, Drents Archief en fotograaf Sake Elzinga. Op 23 mei wordt de expositie feestelijk geopend om 20:00 uur…
Meer zien