Deel artikel

Heb je vragen na aanleiding van het lezen van het artikel? Neem contact met ons op!

Jeugdtheaterspecials in Podium Zuidhaege

Jeugdtheaterspecials

Op zondag 20 maart staat er weer een jeugdtheatervoorstelling in Podium Zuidhaege. ‘De Grijsaards’ (6+) van Theatergroep Matrose zit in een reeks van maandelijkse jeugdtheaterspecials die Podium Zuidhaege programmeert voor haar jongste publiek: deze kindervoorstellingen zijn voorproefjes voor het jaarlijkse Jeugdtheater Festival van Podium Zuidhaege dat dit jaar zijn 20e editie beleeft.

‘De Grijsaards’ is een beeldende vertelling over samen delen en tevreden zijn. Een energieke voorstelling gespeeld tussen en met het publiek. De voorstelling, voor kinderen vanaf 6 jaar, gaat over wat van jou is, wat van je ouders en wat van de wereld. De personages in het stuk belanden in een wereld waarin knuffelen niet normaal is, zónder dat het woord corona of social distance valt.

Inside jokes

Veel kindervoorstellingen worden door oudere volwassenen gemaakt en gespeeld. De kracht van deze voorstelling is dat de acteurs zelf nog jonge honden zijn. “Zo komen veel grapjes in de voorstelling op een natuurlijke manier bij hun jonge kijkers aan, omdat het inside jokes zijn die alleen voor de jeugd van nu begrijpelijk zijn” vertelt programmeur Anna Abdulova. ‘De Grijsaards’ is gebaseerd op een tekst van Ovidius. Te hoog gegrepen als uitgangspunt voor een kindervoorstelling? Nee! Theatergroep Matrose is in staat om volwassenenliteratuur met grote thema’s op een toegankelijke manier aan een jeugdig publiek over te brengen, zónder iets af te doen aan het verhaal.

Ritueel

Waarom Podium Zuidhaege ook een podium voor jeugdtheater is? Volgens programmeur Anna Abdulova is theaterbezoek een soort ritueel. Dat begint al bij binnenkomst als je je jas uittrekt, andere bezoekers ontmoet, in een verduisterde zaal plaatsneemt, aandachtig moet kijken en respect hebt voor de acteurs op het toneel. Je maakt als bezoeker contact met de acteurs en reageert daar op. En na afloop praat je na met je opa of oma. Theaterbezoek is heel anders dan een film kijken in de bioscoop of een voorstelling zien in de klas met de juf. “Het doel van onze jeugdtheaterspecials en het jaarlijkse jeugdtheater festival is het ritueel leren kennen: leren wat theater is” aldus Abdulova.

 

Praktische info over ‘De Grijsaards’

Jeugdtheaterspecial ‘De Grijsaards’ is voor kinderen vanaf 6 jaar en speelt op zondagmiddag 20 maart om 15:00 uur in Podium Zuidhaege. Kaarten voor kinderen kosten €5,- en voor volwassenen €10,-. Kaarten zijn te koop via www.podium-zuidhaege.nl of aan de deur. Bekijk hier de trailer. Voorafgaand en na afloop van de voorstelling is het Theatercafé geopend voor een hapje en een drankje en kun je napraten en vragen stellen aan de acteurs.

Het Jeugdtheater Festival van Podium Zuidhaege is een week boordevol jeugdvoorstellingen en -workshops. De 20e editie van het Jeugdtheater Festival vindt plaats van 16 t/m 23 oktober 2022.

Andere artikelen

Misschien ook interessant

Expositie ‘Veranderend Landschap’ bij Podium Zuidhaege in samenwerking met Het Drentse Landschap, Drents Archief en Sake Elzinga

Van 23 mei tot 19 juli 2024 komt weer een bijzondere expositie naar Podium Zuidhaege. 'Veranderend Landschap' biedt een boeiende kijk op de dynamiek van ons geliefde Drentse landschap. De tentoonstelling is een samenwerking met het Drentse Landschap, Drents Archief en fotograaf Sake Elzinga. Op 23 mei wordt de expositie feestelijk geopend om 20:00 uur…
Meer zien

MOVEME! Festival voor Dans bij Podium Zuidhaege in Assen 24-26 mei 2024

Na twee succesvolle edities is het driedaagse festival MOVEME! terug bij Podium Zuidhaege. MOVEME! is hét showcasefestival voor dans in Assen waar dansers, makers, docenten, onderzoekers en liefhebbers van alle leeftijden samenkomen. Ontdek nieuw talent, leer over (inclusie) dans en geniet van voorstellingen en films die de kracht van dans belichten! De derde editie van…
Meer zien