Deel artikel

Heb je vragen na aanleiding van het lezen van het artikel? Neem contact met ons op!

Lin An Phoa curator 3rde editie ‘BIJ DE STROT’

Wij zijn trots om te kunnen melden dat Lin An Phoa de curator zal zijn van de 3rde editie van ons spoken word festival ‘Bij de Strot op vrijdag 5 juli 2024.

Het programma is nog in ontwikkeling, maar we laten Lin An hier graag al even aan het woord. Lin An vertelt:

“If history doesn’t give us answers, perhaps artists can”, zegt storyteller en choreograaf Faustin Linyekula. Niet alle verhalen zijn gedocumenteerd en terug te vinden in naslagwerken of archiefkasten. Sommige verhalen leven in de schaduw, in de ruimtes tussen generaties, in doorgegeven voorwerpen. Vooral verhalen van onderdrukking, uitsluiting en weerstand zijn vaak eenzijdig en onvolledig gerepresenteerd. Waar is de andere kant gebleven? Er is steeds meer bekend over onverwerkte ervaringen die zich in het lichaam nestelen en van generatie op generatie worden doorgegeven. Kunnen we dan via onze lichamen dan ook leren over onze geschiedenis? Welke verhalen dragen we, bewust en onbewust, met ons mee? Hoe krijgen we toegang tot verhalen die al generaties lang verzwegen zijn en wat gebeurt er als we ze te lang laten liggen?

 Als kind van de derde generatie zit ik met veel onbeantwoorde vragen over onze familiegeschiedenis en migratiegeschiedenis. De verhalen die te zwaar waren, zijn verzwegen en verdwenen. Toch moet er onbewust van alles overgekomen zijn, dat vormt hoe ik mij tot de wereld verhoud. Hoe ver reikt die overdracht? Wat zeggen de ervaringen en posities van mijn voorouders over de prestatiedruk die ik voel, over het aanpassingsvermogen, over angst? Of hoe kan het, bijvoorbeeld, dat mijn familie toevallig een traditie in het leven roept, die een eeuwenoude Chinese traditie blijkt te zijn?  In Het lichaam als archief – wat we dragen, wat we doorgeven nodig ik schrijvers, muzikanten en dansers uit om via hun eigen kunstvorm te verkennen welke archieven zij zijn en willen zijn. Want terwijl we naar de geschiedenis uitreiken om te begrijpen wie we zijn, zijn we bezig de toekomstige geschiedenis te schrijven. Welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken, wat kiezen we te bewaren? Wat willen we helen, veranderen, voordat wij het doorgeven aan een ander? In een interdisciplinaire ontmoeting onderzoeken de kunstenaars hoe wij onze lichamen kunnen inzetten als bron van kennis en hoe we vervolgens woorden geven aan dat wat we tegenkomen. 

AFTERMOVIE BIJ DE STROT 2023

AFTERMOVIE BIJ DE STROT 2022

Andere artikelen

Misschien ook interessant

Dansmaker Pim Steemers neemt als artist-in-residence amateurdans uit Noord-Nederland onder de loep

Autodidact dansmaker Pim Steemers werkt op verschillende plekken in het noorden van het land aan zijn amateur- en semiprofessionele voorstellingen. De komende tijd verblijft hij als artist-in-residence in Podium Zuidhaege voor zijn project 'Nordic Roots of a Dancer'. Onder de noemer Studio Z – productiehuis faciliteert Podium Zuidhaege plekken in eigen huis waar professionele kunstenaars…
Meer zien

Celliste en artist-in-residence Teodora Nedyalkova onderzoekt de symbiotische relatie tussen muziek en natuur.

Teodora Nedyalkova, een celliste met inter(nationale) prijzen op haar naam, komt als artist-in-residence in februari 2024 naar Podium Zuidhaege. Ze onderzoekt de symbiotische relatie tussen muziek en natuur. Onder de noemer Studio Z – productiehuis faciliteert Podium Zuidhaege plekken in eigen huis waar professionele kunstenaars aan een artistiek onderzoeksproject kunnen werken.  Haar onderzoek richt zich…
Meer zien

Podium Zuidhaege gesloten in de voorjaarsvakantie

De voorjaarsvakantie is dit jaar van 19 februari 2024 t/m 25 februari 2024. In deze week is Podium Zuidhaege gesloten voor bezoekers en publiek. Er vinden geen activiteiten plaats. Meer informatie over de openingstijden in alle vakanties en feestdagen van 2024 staan hier.
Meer zien