Wij zijn trots om te kunnen melden dat Lin An Phoa de curator zal zijn van de 3rde editie van ons spoken word festival ‘Bij de Strot op vrijdag 5 juli 2024.
Het programma is nog in ontwikkeling, maar we laten Lin An hier graag al even aan het woord. Lin An vertelt:
“If history doesn’t give us answers, perhaps artists can”, zegt storyteller en choreograaf Faustin Linyekula. Niet alle verhalen zijn gedocumenteerd en terug te vinden in naslagwerken of archiefkasten. Sommige verhalen leven in de schaduw, in de ruimtes tussen generaties, in doorgegeven voorwerpen. Vooral verhalen van onderdrukking, uitsluiting en weerstand zijn vaak eenzijdig en onvolledig gerepresenteerd. Waar is de andere kant gebleven? Er is steeds meer bekend over onverwerkte ervaringen die zich in het lichaam nestelen en van generatie op generatie worden doorgegeven. Kunnen we dan via onze lichamen dan ook leren over onze geschiedenis? Welke verhalen dragen we, bewust en onbewust, met ons mee? Hoe krijgen we toegang tot verhalen die al generaties lang verzwegen zijn en wat gebeurt er als we ze te lang laten liggen?
Als kind van de derde generatie zit ik met veel onbeantwoorde vragen over onze familiegeschiedenis en migratiegeschiedenis. De verhalen die te zwaar waren, zijn verzwegen en verdwenen. Toch moet er onbewust van alles overgekomen zijn, dat vormt hoe ik mij tot de wereld verhoud. Hoe ver reikt die overdracht? Wat zeggen de ervaringen en posities van mijn voorouders over de prestatiedruk die ik voel, over het aanpassingsvermogen, over angst? Of hoe kan het, bijvoorbeeld, dat mijn familie toevallig een traditie in het leven roept, die een eeuwenoude Chinese traditie blijkt te zijn? In Het lichaam als archief – wat we dragen, wat we doorgeven nodig ik schrijvers, muzikanten en dansers uit om via hun eigen kunstvorm te verkennen welke archieven zij zijn en willen zijn. Want terwijl we naar de geschiedenis uitreiken om te begrijpen wie we zijn, zijn we bezig de toekomstige geschiedenis te schrijven. Welke verantwoordelijkheden komen daarbij kijken, wat kiezen we te bewaren? Wat willen we helen, veranderen, voordat wij het doorgeven aan een ander? In een interdisciplinaire ontmoeting onderzoeken de kunstenaars hoe wij onze lichamen kunnen inzetten als bron van kennis en hoe we vervolgens woorden geven aan dat wat we tegenkomen.
AFTERMOVIE BIJ DE STROT 2023
AFTERMOVIE BIJ DE STROT 2022