Deel artikel

Heb je vragen na aanleiding van het lezen van het artikel? Neem contact met ons op!

Podium Zuidhaege gaat internationaal: artist-in-residence Ramon Arowak zoekt artistieke samenwerking op met Malta

Ramon is geen onbekende bij Podium Zuidhaege: als eigenaar van dansschool Arowak Dance Centre en het creatieve brein achter het confidence trainingstraject This Is Me brengt hij zijn aanstekelijke energie en een flinke dosis talent naar ons podium. Voor zijn onderzoeksproject als artist-in-residence reist hij af naar Malta, waar hij in samenwerking met choreografe Florinda Camilleri een moderne dansvoorstelling voorbereidt. Maak kennis met Ramon en zijn verhaal vol doorzettingsvermogen, passie en artistieke groei.

Gemaakt voor de spotlights
Ramon wist van jongs af aan al dat hij in de showbizz thuishoort. “Ik kan me nog goed herinneren dat ik de film Fame keek en niet wist wat me overkwam. Het verhaal volgt jonge studenten aan een academie voor performing arts in New York. Toen ik dat zag, wist ik het zeker: dit wilde ik ook! Bij Lucia Marthas Institute for Performing Arts in Groningen vond ik alles waar ik naar zocht: zingen, dansen én acteren. En dat allemaal op zeer hoog niveau.”

Vechten voor je plek
“Na het afronden van mijn mbo- en hbo-opleiding bij Lucia Marthas ben ik direct het commerciële werkveld ingerold. Ik begon klein met wat videoclipjes hier en daar. Door steeds meer audities te doen, begon het balletje te rollen. Zo stond ik in 2018 met de Toppers voor 65.000 man in de Arena; danste ik voor The Voice in Nederland en Vlaanderen; en was ik onderdeel van de interval acts van Davina Michelle, Glennis Grace en Afrojack tijdens het Eurovisie Songfestival 2021. Als artiest uit het noorden was het niet makkelijk om daar te komen. Ik heb in het begin veel moeten connecten, mijn gezicht moeten laten zien. I needed to fight for my spot.”

Het verschil maken
Op slechts 21-jarige leeftijd werd Ramon eigenaar van zijn eigen dansschool Arowak Dance Centre. “Ik vind het belangrijk om mijn ervaringen door te geven aan de volgende generatie. Lesgeven is altijd een passie van mij geweest, maar ik wilde het met mijn dansschool wel anders aanpakken. Ik denk namelijk dat je pas écht iets mee kunt geven als je zelf on stage hebt gestaan. Het doel van mijn lessen is niet om mijn leerlingen simpelweg de pasjes van een choreografie aan te leren. Mijn leerlingen moeten de muziek voelen. Flowen en grooven. Die feeling, dat is belangrijk. Dat is het verschil dat ik met mijn dansschool maak.”

Een beest op het podium
“De creatieve wereld is geen wereld voor bescheiden mensen. Je moet jezelf durven laten zien. Stay humble, maar on stage moet je een beest zijn. Klaar om op te vreten! Daarom heb ik This Is Me in samenwerking met Podium Zuidhaege opgezet. This Is Me is een confidence trainingstraject dat super goed loopt en waar ik al mijn creativiteit in kwijt kan. Vanaf september werken de leerlingen met diverse professionals uit het werkveld toe naar een presentatie voor het Boot Camp Festival, dat in november bij Podium Zuidhaege plaatsvindt. Het is geweldig om de leerlingen in zo’n korte periode te zien groeien als dansers en performers. Het geeft mij ontzettend veel voldoening om die progressie te zien. Daar doe je het als dansvader voor!”

Onder de noemer Studio Z – productiehuis faciliteert Podium Zuidhaege plekken in eigen huis waar professionele kunstenaars aan een artistiek onderzoeksproject kunnen werken. Het resultaat bestaat uit presentaties in de vorm van onder andere voorstellingen, exposities en films. Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe.

artist in residence Ramon

Andere artikelen

Misschien ook interessant

Expositie ‘Veranderend Landschap’ bij Podium Zuidhaege in samenwerking met Het Drentse Landschap, Drents Archief en Sake Elzinga

Van 23 mei tot 19 juli 2024 komt weer een bijzondere expositie naar Podium Zuidhaege. 'Veranderend Landschap' biedt een boeiende kijk op de dynamiek van ons geliefde Drentse landschap. De tentoonstelling is een samenwerking met het Drentse Landschap, Drents Archief en fotograaf Sake Elzinga. Op 23 mei wordt de expositie feestelijk geopend om 20:00 uur…
Meer zien

MOVEME! Festival voor Dans bij Podium Zuidhaege in Assen 24-26 mei 2024

Na twee succesvolle edities is het driedaagse festival MOVEME! terug bij Podium Zuidhaege. MOVEME! is hét showcasefestival voor dans in Assen waar dansers, makers, docenten, onderzoekers en liefhebbers van alle leeftijden samenkomen. Ontdek nieuw talent, leer over (inclusie) dans en geniet van voorstellingen en films die de kracht van dans belichten! De derde editie van…
Meer zien