Onder de noemer Studio Z – productiehuis faciliteert Podium Zuidhaege plekken in eigen huis waar professionele kunstenaars aan een artistiek onderzoeksproject kunnen werken. Het resultaat bestaat uit presentaties in de vorm van onder andere voorstellingen, exposities en films. Gaja Caruso creëerde in samenwerking met filmmaker Jedidja Smalbil de documentaire ‘A process of two’. Deze korte film gaat over een dansproces van twee dansers, waarvan één danser een beperking heeft.
Vernieuwende aanpak
Gaja is danser, dansdocent en theatermaker. Ze is geboren en getogen in Slovenië, verbleef enkele jaren in België en Hongarije en vond haar plek uiteindelijk in Groningen. Hier maakt ze vernieuwende voorstellingen en geeft ze les in haar eigen, unieke interpretatie van beweging: BodyLab. “Ik vind het ontzettend interessant om een fusie tussen verschillende kunstdisciplines te creëren,” vertelt Gaja. “Ik ben er klaar mee om mijn werk te moeten definiëren als dans of theater. Ik ben veel nieuwsgieriger naar wat daar tussenin zit, naar de volgende stappen waarmee performance art zich ontwikkelt. De vernieuwende en verfrissende werken die uit deze transdisciplinaire aanpak voortvloeien, zijn de toekomst van dans en theater.”
‘A process of two’
“De film ‘A process of two’ onderzoekt hoe een inclusieve, creatieve samenwerking eruit zou kunnen zien. De film toont het proces waarin twee dansers, waarvan één danser een beperking heeft, elkaar ontmoeten door middel van dans. Dit zijn Tiffany en ik,” vervolgt Gaja. “We filmen alles wat zich in de studio afspeelt: niet alleen het dansen, maar ook de warming-up, de gesprekken die we voeren en de discussies die we regelmatig hebben. Tiffany en ik hebben beiden een totaal ander beeld van wat dans inhoudt. De ultieme danservaring voor mij, is om samen met iemand te improviseren. Om die connectie aan te gaan en geen idee te hebben waar het naartoe zal leiden. Tiffany danst graag op muziek die ze kent, waar ze de pasjes op weet en waar ze de tekst van kan meezingen. We zijn onwijs verschillend daarin. Ik ben erg nieuwsgierig of we elkaar in het midden kunnen vinden.”
Een eerlijke inkijk
“Het inclusiedansveld is vrij nieuw voor mij. Ik voel me bevoorrecht dat ik deze dansvorm binnen Podium Zuidhaege mag onderzoeken. Het gaat mij niet om het neerzetten van een gelikte performance tussen Tiffany en mij. Ik vind het veel interessanter om het proces van onze samenwerking te laten zien. Hoe gaat dat in zijn werk? Het is lastig om daar antwoord op te geven, omdat ieder persoon en daarmee ieder proces uniek is. Toch denk ik dat we straks een aantal tools en systemen uiteen kunnen zetten waarmee een dergelijke inclusieve, creatieve samenwerking mogelijk gemaakt kan worden. Ik hoop dat de documentaire een eerlijke inkijk geeft in de struggles waar we gedurende dit proces mee dealen, maar ook de vele successen laat zien.”
Het Studio Z artists-in-residence-project wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Drenthe.