Deel artikel

Heb je vragen na aanleiding van het lezen van het artikel? Neem contact met ons op!

Celliste en artist-in-residence Teodora Nedyalkova onderzoekt de symbiotische relatie tussen muziek en natuur.

Teodora Nedyalkova, een celliste met inter(nationale) prijzen op haar naam, komt als artist-in-residence in februari 2024 naar Podium Zuidhaege. Ze onderzoekt de symbiotische relatie tussen muziek en natuur. Onder de noemer Studio Z – productiehuis faciliteert Podium Zuidhaege plekken in eigen huis waar professionele kunstenaars aan een artistiek onderzoeksproject kunnen werken. 

Haar onderzoek richt zich op het verkennen van een dwingende vraag: Hoe kan ik de verschillende elementen van live en opgenomen soundscapes (geluidslandschappen) verweven tot een doelgerichte en meeslepende muzikale installatie of presentatie? Naast het onderzoek wil ze ook haar cellorepertoire uit te breiden, de grenzen ervan verleggen en de nuances van haar artistieke perspectief te verrijken.

Muziek en natuur
In Teodora’s artistieke creaties focust ze op een multidisciplinaire solo performance op de cello, waarbij ze suggestieve soundscapes (geluidslandschappen), geïnspireerd door de natuur, met elkaar verweeft. Dit wordt ondersteund door expressieve bewegingen van moderne dansers die de symbiotische relatie tussen muziek en natuur interpreteren.

Foto: Jedidja Smalbil (links en midden) en Gerda van Loo (rechts)

Presentatie
Op vrijdag 24 mei 2024 presenteert Teodora de resultaten van haar onderzoek in een voorstelling tijdens het MOVEME! Festival bij Podium Zuidhaege in de Schalm.

Over Teodora Nedyalkova
Teodora werd geboren in Bulgarije. Op zevenjarige leeftijd begon ze met cello lessen en in 2009 studeerde ze af aan de Nationale School voor Kunsten Panayot Pipkov (Pleven, Bulgarije). In hetzelfde jaar begon Teodora haar studie aan het Prins Claus Conservatorium (Groningen) bij de gerenommeerde docenten Jan-Ype Nota en Michel Strauss. In juni 2014 behaalde ze cum laude (10!) haar Bachelor of Music met de specialisaties cello/kamermuziek en lesgeven. Bovendien werd ze uitgenodigd om haar studie voort te zetten in het Master of Music programma van hetzelfde conservatorium. In september 2016 voltooide Teodora haar masterdiploma met onderscheiding – cum laude. 

Teodora heeft een reeks opmerkelijke eerste prijzen gewonnen in zowel internationale als nationale competities. Bovendien werd haar bijdrage aan de ontwikkeling van de Bulgaarse cultuur erkend door de Minister van Cultuur in Sofia, Bulgarije waardoor haar twee keer de aarlijkse cultuurprijs en een studiebeurs werd toegekend. Teodora Nedyalkova trad op in verscheidene grote zalen in Bulgarije, Macedonië, Oostenrijk, Italië, Zwitserland, Zweden, Spanje, Mexico, China en Nederland. Als solist speelde ze met verschillende gerenommeerde filharmonisch- en kamerorkesten enkele van de belangrijkste stukken uit het cello-repertoire. Naast solist is Teodora een gepassioneerd kamermusicus. Ze is onder andere artistiek leider en oprichtster van het Kamerorkest van het Noorden. 

Naast haar uitvoerend musicus carrière werkt Teodora als assistent-cellodocent van Jan-Ype Nota alsmede als producent van de klassieke afdeling aan het Prins Claus Conservatorium (Hanzehogeschool Groningen). 

Studio Z
Onder de noemer Studio Z – faciliteert Podium Zuidhaege plekken in eigen huis waar professionele kunstenaars aan een artistiek onderzoeksproject kunnen werken. Studio Z is een initiatief van Podium Zuidhaege en de provincie Drenthe.

Andere artikelen

Misschien ook interessant

Expositie ‘Veranderend Landschap’ bij Podium Zuidhaege in samenwerking met Het Drentse Landschap, Drents Archief en Sake Elzinga

Van 23 mei tot 19 juli 2024 komt weer een bijzondere expositie naar Podium Zuidhaege. 'Veranderend Landschap' biedt een boeiende kijk op de dynamiek van ons geliefde Drentse landschap. De tentoonstelling is een samenwerking met het Drentse Landschap, Drents Archief en fotograaf Sake Elzinga. Op 23 mei wordt de expositie feestelijk geopend om 20:00 uur…
Meer zien

MOVEME! Festival voor Dans bij Podium Zuidhaege in Assen 24-26 mei 2024

Na twee succesvolle edities is het driedaagse festival MOVEME! terug bij Podium Zuidhaege. MOVEME! is hét showcasefestival voor dans in Assen waar dansers, makers, docenten, onderzoekers en liefhebbers van alle leeftijden samenkomen. Ontdek nieuw talent, leer over (inclusie) dans en geniet van voorstellingen en films die de kracht van dans belichten! De derde editie van…
Meer zien